Junior-SM avgjort

  • 20 jun 2022

image: Junior-SM avgjort

Drygt 300 ungdomar har gjort upp om 30 JSM-medaljer i fem klasser. Mästerskapet i Västerås visar att svensk segling står sig stark. Återväxten är god.

Tjejer och killar mellan 12 och 20 år har tävlat i de fem klasserna; Optimistjolle, E-jolle, ILCA (tidigare Laser), RS Feva och Zoom8. I E-jolle, ILCA 6, Zoom8 och Optimistjolle har det varit en tjej- och en killklass. I ILCA 4 och RS Feva har man tävlat i en öppen klass, det vill säga killar och tjejer i samma klass – mot varandra.

- De som vunnit JSM har verkligen visat att de behärskar alla förhållande. Vi har haft mycket hårda vindar, mellanvindar och lätta vindar. Det är helt fantastiskt. Ibland på våra regattor har vi en sorts vind. Här måste de som vinner kunna segla i alla vindar. Det ger oss verkligen välförtjänta segrare, säger Isabelle Lindsten från Seglarförbundet.

På lördagen bjöd Västerås på friska vindar, mellan 8–10 m/s. Många fick kämpa hårt i vinden och i krabba vågor. Tre kappseglingar kunde genomföras på eftermiddagen i vardera klass.

På söndagensmorgonen var den friska vinden som bortblåst. Dagen inleddes med stiltje och därmed skönt häng på hamnplan. Strax före kl. 12 kom äntligen vinden och därefter kunde de cirka 300 seglarna ta sig ut på vattnet för tre kappseglingar i fina vindar på 4–6 m/s och sol.

På måndagen avslutades JSM-seglingarna i ytterst lätta vindar på cirka 2 m/s.

De tio guldmedaljerna gick till sju olika klubbar. Det visar att det finns många unga duktiga seglare och duktiga tränare och coacher på många orter runt om i Sverige.

 

Svenska juniormästare 2022:

Optimist Tjej: 1) Annie Hinton, Rörvik SS

Optimist Kille: 1) Henric Wigforss, KSSS

RS Feva Öppen: 1) Hannah Lundgren/Ebba Ettemo Ekolns SK

ILCA 4 Öppen: 1) Wilhelm Dahlberg, KSSS

ILCA 6 Tjej: 1) Svea Sahlin, GKSS

ILCA 6 Kille: Erik Norlén, KSSS

Zoom 8 Tjej: 1) Alva Lindqvist, Vänersborgs SS

Zoom 8 Kille: 1) Albin Seglevi, Råå JK

E-jolle Kille: 1) Jonathan Llado, Hjuviks BK

E-jolle Tjej: 1) Filippa Boman, Hjuviks BK