Välkomna till JSM i Västerås 2022

  • 17 jun 2022

image: Välkomna till JSM i Västerås 2022

I morgon, lördag, inleds årets stora seglarfest för juniorer – JSM i Västerås. Värdklubben JKV hälsar cirka 320 unga seglare från ett 60-tal klubbar från hela landet välkomna till en långhelg med massor av segling.

Några av deltagarna gör sitt första mästerskap, andra har kappseglat i flera år och siktar mot ädla medaljer. Oavsett anledning väntar ett äventyr för hundratals unga seglare.

JSM:s övergripande mål är att inspirera unga seglare att fortsätta att tävla inom segling hela livet. Regattan är ett härligt tillfälle för ungdomar och föräldrar att träffas och umgås och såklart står det medaljer på spel.

Tjejer och killar mellan 12 och 20 år tävlar i de fem klasserna; Optimistjolle, E-jolle, ILCA (tidigare Laser), RS Feva och Zoom8. Väderprognosen ”lovar” uppehållsväder, en temperatur runt 20–22 grader och vindar mellan två och sju m/s. Med andra ord väntar fina förhållanden för jollekappsegling.

Arrangörerna vill också slå ett slag för optimistjolleklassen "Coming stars". Det är klassen för de som vill träna för framtida segrar. Här lägger vi fokus på att vi ska utvecklas som seglare och inte på placering. Coacherna som vi tillhandahåller kommer att anpassa formatet dag för dag så att seglarna lär sig så mycket som möjligt. Inga åldersgränser mer än en övre gräns på att alla ska vara födda 2007 eller senare.

Vi på Svenska Seglarförbundet ser fram emot att JKV för sjätte gången nu arrangerar JSM på Västerås inre och yttre fjärd. JKV är en erfaren arrangör. Vi ser fram mot några intensiva dagar där många båtklasser, seglare, coacher och föräldrar får segla, umgås och inspireras av varandra och andra förebilder, säger Isabelle Lindsten, kappseglingsansvarig på SSF.

Mer infomation finns på JSM:s hemsida här. 
Följ JSM på Facebook här. 
Gilla Svenska Seglarförbundet på Instagram